Lichaamstherapie

Het is heel normaal dat je enige tijd uit je doen bent en niet functioneert zoals daarvoor. Verlies van eetlust, spierspanning, concentratieverlies, druk op de borst, piekeren, slapeloosheid en vermoeidheid. Dit zijn allemaal veelvoorkomende klachten bij stress als gevolg van verlies. De emotionele en lichamelijke reacties die optreden bij verlies zijn normale reacties die je beschermen tegen de emotionele pijn bij rouw. Het lichaam heeft een ingebouwd mechanisme dat er voor zorgt dat pijn gedoseerd ‘binnenkomt’. Dat interne systeem schiet te hulp als de pijn te hevig en te omvangrijk is om te kunnen bevatten.

Het maakt dat de emotionele pijn van het verlies beetje bij beetje doordringt. Op die manier is het lichaam in staat om zichzelf de tijd te geven om alle emoties te doorleven en te helen. Als spanningen te lang aanhouden krijg je lichamelijke klachten. Rouwen is een langzaam en noodzakelijk proces. Het is juist in deze periode belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, je rust te nemen en te ontspannen.

De helende kracht van aanraking

Voelen doe je met je zintuigen en je huid is het grootste zintuig van je lichaam. Door het onderliggende bindweefsel te activeren worden er signalen via het zenuwstelsel naar de hersenen gestuurd. Vanuit de hersenen krijgen spieren en orgaanstelsels  op hun beurt signalen door die onder andere de hormoonhuishouding, de ademhaling, de bloedsomloop en de spijsvertering balanceren. Aanraking verlaagt het niveau van stress en nodigt het lichaam uit te ontspannen.

Een welgemeende, aandachtsvolle aanraking is heilzaam en troostend en maakt ruimte voor de uiteenlopende gevoelens die er zijn. Door letterlijk aangeraakt te worden kom je zowel fysiek als emotioneel in contact met je gevoel. Hierdoor ben je beter in staat om tot een nieuw evenwicht te komen en balans te vinden.

Image

Shiatsu is een behandelmethode waarbij drukpunten op het gehele lichaam worden behandeld met duim, vingers of met de hele hand.

Bij een shiatsubehandeling wordt het hele lichaam behandeld.

Een behandeling wordt gegeven op een behandeltafel of op een futon, dat is een speciale mat op de vloer. Shiatsu wordt gegeven over de kleding heen.

Image

Reflexologie  is een diepwerkende behandelmethode waarbij via drukpunten op de voeten en handen de orgaanstelsels in het gehele lichaam worden behandeld.

Bij een behandeling worden zowel Westerse als Oosterse behandeltechnieken toegepast. Soms wordt er olie gebruikt maar dat is niet standaard het geval. 

Een behandeling wordt gegeven in een stoel of liggend op een behandeltafel.