I N S P I R A T I E

T  S  U  R  U

Kraanvogels

In 2010 maakte ik een reis naar Japan. Ik was erg onder de indruk van alle kraanvogelslingers die ik bij alle tempels zag. Wat was het verhaal daarachter?  In Japan, en daarbuiten, bestaat een legende dat als je 1000 kraanvogels vouwt, je wens kan uitkomen. Na het vallen van de atoombommen in Japan heeft deze legende wereldwijd navolging gekregen. Overal ter wereld worden slingers van 1000 kraanvogels gevouwen bij rampspoed en als hart onder de riem voor diegenen die lijden.

Kraanvogels worden beschouwd als de boodschapper van vrede, geluk, en zijn het symbool van wijsheid, gezondheid, loyaliteit en een lang leven. Kraanvogels worden in verband gebracht met het helen van het oog. Het oog staat voor de ziel. Een kraanvogel staat voor vrede en vecht alleen dan als het gaat omwille van zelfverdediging. De witte kraanvogel is volgens de Tibetanen bovendien het symbool van de vrijheid.

Logo

Het logo van mijn praktijk is een gele zon met een kraanvogel. De symboliek van de kraanvogel raakte mij en dat wilde ik graag als afbeelding in mijn logo. Geen strakke lijnen maar een afdruk van een stempel. Dit omdat het zo ambachtelijk is en ook doet denken aan kalligrafie en shiatsu.
Ik koos voor een kraanvogel met op de achtergrond een gele bol, een cirkel, die je mag zien als de zon of de maan.

De kleur geel heeft in verschillende landen ook weer een andere betekenissen maar wat mij inspireerde is dat geel in Azië veel wordt geassocieerd met moed, kracht, spirituaiteit, wijsheid en kennis (Boeddhisme, Hindoeïsme).

In het Westen wordt geel meer verbonden aan vreugde, warmte, (zon)licht maar heeft als keerzijde afgunst, vijandschap.
In weer andere landen (Mexico, Jordanië) is de kleur geel juist de kleur van rouw.

(bron: https://www.liekcrossmedia.nl/offline-campagne/betekenis-kleuren-culturen-landen-religie)

Alle betekenissen zijn mooi en zo toepasselijk en raken mijn werkzaamheden. Het kon niet anders dan dat beide elementen, de kraanvogel en de gele bol samen moesten komen.

Kraanvogel

De kraanvogel moedigt je aan om stil te staan. Geduld, trouw en discipline zijn belangrijke eigenschappen van dit krachtdier. Houd je creativiteit vitaal, maar onderneem geen actie als de tijd nog niet rijp is. Hoe je weet of de tijd rijp is? Geduldig zijn, focussen en vertrouwen op je gevoel.
De kraanvogel staat ook voor bescherming en geluk en ondersteunt je bij het authentiek tot uitdrukking brengen van je emoties (door middel van creativiteit). 

(Tekst afkomstig van site Happinez)