Over Mij
Veelzijdig, geïnteresseerd, creatief en blijmoedig.
Doen wat je hart je ingeeft, dan leef je je beste leven.
Hoe kom je er bij om verliesbegeleiding en lichaamstherapie als beroep te kiezen?
Dat heb ik niet bewust gekozen, maar op een gegeven moment vallen de stukjes in elkaar en dan volg je je hart.
Zingeving, vanuit het hart, daar bleek het om te gaan.
Na mijn studie Sociale Wetenschappen in Utrecht heb ik medio ’90 twee jaar in Azie rondgereisd. Wat een verrijking was, en is, het om andere culturen, landschappen, mensen, leefwijzen en gebruiken te mogen ontdekken. De soms ogenschijnlijk grote verschillen, maar bovenal een openbaring de overeenkomsten die er zijn te ervaren.
Na een aantal jaren in het bedrijfsleven vond ik een baan bij de Rijksoverheid. Bijdragen aan een betere maatschappij was een van mijn drijfveren. Als Research & development-medewerker heb ik bijgedragen aan meer veiligere en fraudebestendige ID-documenten. Mijn internationale ervaring kwam goed van pas.
Levensingrijpende gebeurtenissen
In 2006 is mijn partner Duco verongelukt en dat deed mijn grondvesten schudden. Alle dromen en verwachtingen van een lang (gezins)leven samen waren in één klap weggevaagd.
Mijn werk en studie gaven structuur en zo ook vele lieve mensen in mijn omgeving, dat heeft mij geholpen mijn verlies te doorleven.
In 2010 heb ik mijn ontslag genomen en mijn vaste baan en daarmee mijn financiële zekerheid opgegeven. Het was klaar, op.
Ik kon mezelf niet meer motiveren en merkte dat het me steeds meer moeite kostte om werk te doen dat ik niet langer op een zinvolle manier kon invullen. En die zingeving, dat was wat ik nodig had.
In aanraking met aanraking
Ik had een goed supportsysteem om me heen waar ik met mijn verhaal goed terecht kon. Maar ik wilde ‘voelen’ en een manier vinden om met de spanning in mijn lijf om te gaan.
Ik wilde namelijk meer uit m’n hoofd en iets met mijn handen doen. En zo kwam ik terug bij iets wat mij eerder in het leven al in beweging had gezet. Tijdens mijn reizen in de jaren ’90 was ik al met lichaamswerk zoals shiatsu en massage in aanraking gekomen. Deze ‘vergeten’ passie bleek voor mij een gouden greep tijdens de heftige periode na het grote verlies. Aanraking en verbinding door Shiatsu en Reflexologie waren voor mij heel heilzaam en gaven mij weer een gevoel van aanwezigheid in het hier en nu.
Een eigen praktijk
In 2011 heb ik na 5 jaar mijn avondstudiestudie Shiatsu- en Reflexzonetherapie afgerond bij de Culturele Stichting voor Massage en Bewegingskunsten, CSMBK in Den Haag. Het onderwerp van mijn eindopdracht was Rouw en Stress en wat lichaamstherapie kan bijdragen aan herstel. Dankbaar ben ik voor de relativerende en wijze inzichten van mijn hoofddocent shiatsu Yoshinori Miyashiata. Hij heeft mij op zijn unieke wijze meegegeven dat we nooit alleen een klacht behandelen maar altijd de gehele mens. Oog hebben voor wat er speelt en daar op aansluiten, met een glimlach vanuit je ‘hara’.
In 2011 ben ik mijn praktijk De Behandelkamer gestart. Samen met mijn nieuwe partner betrok ik in 2012 een mooi grachtenpand in het centrum van Den Haag op de Veenkade om te wonen en te werken.
Waarom ‘De Behandelkamer’?
Vele namen zijn voorbij gekomen en gewogen. Ik merkte dat het allemaal zo gekunsteld voelde en dat was nu juist wat ik niet wilde. Terug naar de basis: Ik behandel en dat doe ik in een kamer, alleen met mijn handen, geen hulpmiddelen, zo eenvoudig dus.
Inzichten en Ontwikkelen
In de loop der jaren merkte ik dat er achter de fysieke klachten van mijn cliënten veel verlieservaringen schuil gingen. Ik ben me toen meer gaan verdiepen in de wijze waarop we, zowel fysiek als mentaal, omgaan met verlies en rouw.
Naast het feit dat ik een ervaringsdeskundige was, wilde ik meer kennis vergaren over rouwprocessen. Dat maakte dat ik in 2017 een 2-jarige post-hbo opleiding Rouwbegeleidingskunde ben gaan volgen. Dat het mij aan mijn hart lag, blijkt wel uit het feit dat ik deze studie cum laude heb afgerond.
Hierna heb ik mij verdiept in Massage bij Kanker, mede ingegeven door het feit dat mijn partner met deze ziekte werd geconfronteerd.
Naast mijn eigen praktijk ben ik werkzaam als docent, ingeschreven in het CRKBO-register. Ik verzorg de lesonderdelen Therapeutische vorming, Reflexologie en Namikoshi Shiatsu en ben ik voorzitter van Shiatsu School Den Haag – CSMBK.
En ik geef workshops en trainingen op gebied van verlies en rouw.
Relevante opleidingen:
- Rouwbegeleidingskunde – post hbo
- Massage bij Kanker Basistraining en Hematologische Kankers
- Psychosociale Medische Basiskennis – hbo-niveau SNRO
- Namikoshi Shiatsu Instructeur
- Shiatsu en Reflexzonetherapeut – hbo niveau
- Medische Basiskennis – hbo-niveau SNRO
- Algemene Sociale Wetenschappen – Universitaire studie
Stil staan bij wat is, met aandacht en gevoel.
Jezelf de tijd gunnen en het nemen om je verdriet doorleven, dan kom je verder.
Missie & Visie
Wat is mijn missie, oftewel wat zie ik als mijn doel in het leven? Welke opdracht geef ik mezelf, dat is de vraag.
Ik wil mensen graag inzicht en handvatten geven in omgaan met pijn. die we, meer of minder bewust, en ieder op eigen wijze, ervaren. Ontdekken waar je pijn vandaan komt, hoe het je leven kleurt en wat jou helpt om de pijn te verzachten.
Hoe kun je daar op een ‘gezonde’ manier mee om gaan.